کیفی سازی دیتاسنترها یکی از موضوعات مهم و اساسی در صنعت در سال ۲۰۱۶ بود که با ایجاد نگرش های جدید حوزه مدیریت زیرساخت و سرویس دهی و برنامه ریزی صحیح و دقیق به سرانجام رسید
در ادامه در این بخش به موارد دیگری به شرح ذیل می پردازیم
۱- مهاجرت به حوزه رایانش ابری (کلود)
یکی از دلایل حرکت از وضعیت فعلی و مهاجرت به حوزه رایانش ابری ( کلود) پاسخگویی به نیازهای روز افرون و بدون پایان مشتریان است .
علی رغم اینکه این تکنولوژی در سال قبل ( ۲۰۱۵ ) به دینا معرفی و در اواخر سال به بلوغ خود رسید ولی پویایی و قبضه کردن بازار در این سال به اوج خود رسید
با این روند دیتاسنترها توانستند ضمن اینکه توان پاسخگویی به نیازهای جدید همه مشتریان را در خود ایجاد کنند ،ارایه انواع خدمات و محصولات جدید را که وارد بازار خدمات فناوری اطلاعات شده را هم پوشش دهند .
در این سال مدیران دیتاسنترها توانستند با توجه به این رویکرد کسب و کارهای مبتنی بر تکنولوژی رایانش را به مشتریان جدید ارایه با کیفیت بهتر نمایند . صد البته راه اندازی اتاق های جدید سرور ، افزایش حجم ذخیره سازی ، ارایه سرویس های مبتنی بر موبایل ، سیستم های چند پلتفرمی تأثیر فراوانی در ارایه خدمات مانسب در بستر رایانش ابری ( کلود ) به کسب و کارهای کوچک ، متوسط و یا بزرگ خواهد داشت .
بر اساس گزازش موسسه I.D.C با اینکه در سال ۲۰۱۳ کمتر از ۲۰ درصد اطلاعات دیجیتالی دنیا بر روی بستر رایانش ابری ( کلود ) قرارداشتند . بر اساس این گزارش نکته مهمی که وجود دارد رشد دوبرابری آن در سال های بعد می باشد که که وسعت این بازار را برای همه مشخص می کند .
۲- مهاجرت به سمت مجازی سازی
یکی از مهمترین موضوعات موجود در دیتاسنترها مهاجرت به سمت مجازی سازی است.
یکی از موضوعات پیچیده و سردرگم در دیتاسنترها در سنوات قبل موضوع استفاده زا زیرساخت شبکه نرم افزاری تعریف شده ( S.D.N ) بود . حال خوب است که بدانیم زیرساخت ( S.D.N ) چیست
یک زیرساخت SDN همانند شبکههای سنتی دارای مجموعهای از تجهیزات شبکه (از جمله سوئیچها، مسیریابها و جعبههای میانی (Middlebox Appliances))میباشد. تنها تفاوتی که در این بین وجود دارد، تبدیل تجهیزات فیزیکی سنتی به عناصر ساده روانهسازی میباشد که این عناصر فاقد بخش کنترلی و یا نرمافزاری جهت تصمیمگیریهای خودکار میباشد. هوش شبکه از تجهیزات صفحه داده به یک سیستم کنترلی به طور منطقی متمرکز انتقال یافته است. این سیستم کنترلی شامل سیستم عامل شبکه و برنامههای کاربردی آن میباشد. به منظور اطمینان از قابلیت همکاری و سازگاری بین انواع مختلف صفحه کنترل و داده، میبایست این شبکهها بر روی واسطهای باز و استانداردی (از جمله OpenFlow) ایجاد شوند. در صورت وجود چنین واسطی، کنترلکننده قادر به برنامهریزی تجهیزات روانهسازی ناهمگون به صورت پویا خواهد بود. این موضوع در شبکههای سنتی چالشی اساسی میباشد، که دلیل آن استفاده از تجهیزات شرکتهای مختلف با واسطهای غیر متنباز و صفحه کنترلی توزیعشده میباشد.
این زیرساخت با توجه به ورود مباحثی مانند رایانش ابری ( کلود ) نیازمند تغییر نگرش بود که خوشبختانه با معرفی زیرساخت مجازی سازی توابع شبکه (N.F.V ) این موضوع نیز تبدیل به یکی از امتیازهای دیتاسنترها در سال ۲۰۱۶ شد .
زیرساخت مجازی سازی توابع شبکه عبارت از ارائه سرویس های مختلف شبکه بدون نیاز به سخت افزار ، و این یعنی عدم وابستگی به سخت افزار است و عملکرد آن به این صورت است که روی یه پلت فرم ابری زیرساخت قرار میگیرد و بعد فانکشن ها تعریف می شوند load balancing ، DNS ، Routing ، switching همه به صورت توابعی توسط خود کاربر (که میتواند هم کاربر عادی باشد هم ارائه دهنده ابر ) تعریف می شوند و دیگر نیاز به متخصص برای راه اندازی این ابزارها نیست .
با این نگرش مراکز داده بیشتر از گذشته نیاز به رعایت اصولی چون اصل مقیاسپذیری، اصل انعطافپذیری، اصل خودکارسازی ، اصل دسترسی پذیری و … و همچنین کاهش هزینهها و توسعه ظرفیتهای محاسباتی و ذخیرهسازی دارند.
مژده ای که می توانم به دوستان عزیز بدهیم این است که به زودی این زیرساخت طی مقاله جداگانه ای مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار خواهد گرفت .
۳- بهره گیری از پلتفرم OpenStack در دیتاسنترها
علی رغم چندین سال از زمان تولید این پلتفرم می گذرد ولی این پلتفرم در سال ۲۰۱۶ میلادی به صورت خیلی قوی با انجام به رورسانی های خاص در هسته آن و افزودن ماژول های کاربردی فراوان به سبب تکشیل کنسرسیومی از بزرگان صنعت دیتاسنتر در جهان و با همکاری و همیاری شرکت سازنده تجهیزات مور نیاز دیتاسنترها مانند سیسکو ، آی بی ام ، اینتل ، اوراکل ، دل اچ پی ، فوجیتسو و حتی مشارکت یاهو تبدیل به سیستم عاملی اختصاصی برای دیتاسنترها شد .
پلتفرم اوپن سورس OpenStack دارای انعطاف پذیری فراوان برای پیاده سازی رایانش ابری ( کلود ) در زیرساخت دیتاسنترها و مجازی سازی های مورد نیاز مشتریان می باشد .
مهمترین خصیصه ای که باعث شده ایت این پلتفرم مورد اقبل قرار گیرد قابلیت سرویس به هر دو زیرساخت S.D.N و N.F.V می باشد .